Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2013.03.07
Nemuno deltoje laukiama pavasarinio potvynio ir grįžtančių sparnuočių

Nemuno deltoje stebimi nedrąsūs pavasario žingsniai. Nors dauguma apsemtų pievų vis dar sukaustytos ledo – kur ne kur galima išvysti ir properšų. Nedideliais būreliais renkasi gulbės nebylės ir giesmininkės. Rusnės saloje, kur pievos nepadengtos ledu – pasirodė pirmieji pilkųjų žąsų būreliai. Vos iki dvidešimt individų viename pulkelyje, bet visoje saloje jų galima suskaičiuoti ir iki šimto. Šalią jų sukiojasi jūriniai ereliai, susidomėję grobiu. Pastarieji tuoktuves kelia jau nuo vasario pabaigos, taiso lizdus. Šiemet Nemuno deltos regioniniame parke ruošiasi perėti keturiolika porų jūrinių erelių.
Upių vagos taip pat po ledu, nors ir ten jau matyti properšų. Atmatos upėje ties Uostadvariu galima išvysti vis dar žiemojančių paukščių – didžiuosius dančiasnapius, klykuoles. Tačiau šalimais ant ledo būriuojasi ir iš šiltųjų kraštų jau grįžę kormoranai.
Nors pavasaris su žiema vis dar grumiasi, apie didžiausią gamtos virsmą praneša pirmieji pavasario šaukliai – varnėnai, jau atklydę į Rusnės sala. Maloniai stebina ir pirmoji regėta pempė, kurios diena minima kovo 19-tą.
Pamaryje pamažu kylantis pavasarinis potvynis žada pralaužti ledus. Prasidės ledonešis, upių vagos išsilaisvins ir pavasaris įsiverš galinga bundančios gyvybės jėga. Nors laukiamas pavasaris kiek ir vėluoja, pirmieji pavasario žvalgai jau atskrido. Netrukus sulauksime taip laukiamo sparnuočių šurmulio paukščių rojuje – Nemuno deltoje.


Atgal


Sprendimas V studija | TVS