Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2014.05.21
Gegužės 21 d. Europoje minima Natura 2000 diena: europiečiai kviečiami palaikyti šio saugomų teritorijų tinko idėją!

Natura 2000 yra didžiausias pasaulyje saugomų teritorijų tinklas, siejamas su gamtos vertybių išsaugojimų Europos Sąjungos šalyse. Tačiau ekonominės plėtros rėmėjai neretai stengiasi sumenkinti šių teritorijų svarbą saugant biologinę įvairovę ar net stabdyti Natura 2000 tinklo plėtrą. Įvertinant, jog biologinės įvairovės išsaugojimas yra plačiosios visuomenės interesas, ispanų ornitologų draugija kartu su kitų šalių pasaulinės organizacijos BirdLife International partneriais organizuoja akciją, kurios metu bus siekiama europiečius plačiau informuoti apie Natura 2000 tinklą, jo svarbą ir gauti jų palaikymą, jį išreiškiant rankų pagalba vaizduojant drugelį. Lietuvos ornitologų draugija kviečia visus pirmiausiai aplankyti specialiai sukurtą svetainę www.natura2000info.lt, kurioje patalpinta visa aktuali informacija apie šalies Natura 2000 tinklą. Taip pat šiais metais planuojama šalies žiniasklaidoje visuomenę plačiau informuoti apie šio tinklo svarbą saugant gamtines vertybes. Kartu LOD numato tęsti teritorijų tvarkymo darbus, kurie vykdomi įgyvendinant Aplinkos ministerijos inicijuotą ES finansuojamą projektą „Retų rūšių apsaugos ir invazinių rūšių gausos reguliavimo priemonių įgyvendinimas.“.

Europinė Natura 2000 dienos minėjimo šventė
Gegužės 21 diena – Natura 2000 diena, kurios paminėjimą visoje Europoje inicijuoja SEO/BirdLife – BirdLife partneris Ispanijoje, kartu su naujienų agentūra EFE. Šios šventės dėka tikimasi atkreipti visų Europos gyventojų dėmesį į didžiausią pasaulyje saugomų teritorijų tinklą, kartu siekiant, jog jie atrastų šių saugomų teritorijų įspūdingus gamtos turtus bei siektų gamtos ir žmogaus gyvenimo darnos.
Natura 2000 dieną visi kviečiami atkreipti dėmesį į šias gamtines teritorijas ir jose saugomas vertybes. Natura 2000 palaikymo kampanija grindžiama paprastu simboliu: siunčiant nuotrauką, kurioje rankų pagalba žmonės vaizduoja drugelį. Kiekvienais metais šiuo gestu bus išreiškiama parama bent vienos Natura 2000 tinklo teritorijos apsaugai. Šiais metais pasirinkta teritorija Ispanijoje – Donana – viena svarbiausių Natura teritorijų Europoje: http://www.natura2000day.eu/your-gesture-donana/ . Ateinančių metų sąrašuose yra ir LOD pasiūlyta Nemuno upė.

Drugelio sparnų plazdėjimas gali pakeisti pasaulį
Natura 2000 dienos paminėjimui yra sukurta speciali svetainė (www.natura2000day.eu). Ji suteikia galimybę kiekvienam nesudėtingu būdu išreikšti Natura tinklo palaikymą – atsiųsti nuotrauką, kurioje, rankų pagalba, stilizuotai vaizduojamas drugelis. Jeigu nuotrauką skelbsite socialiniuose tinkluose Twitter, Facebook, ar Instagram pažymėkite „tag“ #Natura2000Day ženklu.
Vertindami minėtą žmonių iniciatyvą, SEO/BirdLife inicijuos ir koordinuos specialias veiklas, skirtas vienos svarbiausių Natura 2000 tinklo  teritorijų – Donanos deltos – apsaugai. Už kiekvieną paskelbtą nuotrauką, koordinatoriai išvalys 25 m2 La Rocina upelio, kuris yra pagrindinis Rocio žemapelkių maitintojas. Būtina pažymėti, kad čia, 25 m2 plote, smėlėtame dirvožemyje, randama iki 16 gramų medžioklinių švininių šratų, kurie nužudo iki 25 žąsų. Mat, vienas nuostabiausių ir įspūdingiausių Donana žiemos įvykių yra daugiau kaip 50 000 žąsų sankaupos. Kiekvieną rytą, saulei švintant jos susirenka kartu lesti smėlio, kuris joms padeda geriau virškinti kietas ir sunkiai virškinamas žemapelkės augalų šaknis, sudarančias pagrindinę jų maisto dalį žiemos metu. Nors medžioklė čia uždrausta nuo 1980 metų, medžiokliniai švino šratai vis dar randami šioje teritorijoje ir tai yra opi problema, kadangi vos keleto tokių šratų patekimas į organizmą žąsims yra pragaištingas. Be to, švinas vėliau patenka ir į kitas natūralias mitybines grandines, pavyzdžiui, žąsimis mintančių ispaniškų imperatoriškų erelių organizmus. Be to, Rocio žemapelkes, kurios yra vienos lankomiausių Donanoje (nes yra puiki vieta paukščių stebėjimui), maitinantis upelis La Rocina paskutiniais metais stipriai kenčia nuo invazinio egzotinio augalo Xanthium strumariu. Jis užgožia vietinę florą ir formuoja tankius sąžalynus, keisdamas vandens paukščiams svarbias buveines. Todėl šių augalų naikinimas taip pat yra tarp planuojamų veiklų.

SEO – BirdLife Ispanija iniciatyva tampa populiari visoje Europoje
Sekdami ispanų pavyzdžiu, prie Europos Natura 2000 dienos minėjimo šiais metais prisijungė ir kitos šalys: Kroatija, Kipras, Suomija, Vokietija, Airija, Italija, Latvia, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Olandija, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Slovakija ir Jungtinė Karalystė. Jose šios iniciatyvos ėmėsi nacionaliniai BirdLife International partneriai.
Ta proga kviečiame visus Lietuvos piliečius, neabejingus gamtinių vertybių apsaugai, palaikyti Natura 2000 tinklo išsaugojimo ir plėtros idėją, ir apie savo sprendimą pranešti atsiunčiant nuotrauką, kurioje specialiu rankų gestu stilizuotai vaizduojamas drugelis. Laukiamos tiek pavienių žmonių, tiek kolektyvinės nuotraukos, kurias galite patalpinti socialiniuose tinkluose (pranešant apie tai LOD) arba atsiųsti lod@birdlife.lt.


Atgal


Sprendimas V studija | TVS