Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2021.02.02
Vasario 2-oji - Pasaulinė pelkių diena

Vasario 2 d. –  ypatinga data visiems Lietuvos nacionaliniams bei regioniniams parkams. Šią dieną švenčiama Pasaulinė pelkių diena. Prieš 50 metų, 1971 vasario 2 d. Irano mieste Ramsare buvo pasirašyta pelkių apsaugai skirta tarptautinė sutartis. Pagal šią sutartį 1993 m. Aukštumalos aukštapelkė buvo įtraukta į Ramsaro konvencijos tarptautinės svarbos teritoriją.

    Kaip ir kiekvienais metais, Nemuno deltos regioninio parko direkcija, Pasaulinei pelkių dienai paminėti, rengia žygius į Aukštumalos aukštapelkę. Ši graži tradicija tęsiama jau daug metų. Žygio tikslas - atkreipti žmonių dėmesį į vertingų pelkių apsaugą, į jų svarbą ir jų naudą gamtai bei žmogui. 

    Kiekvienas žygio dalyvis, brisdamas per šlapynės  kemsynus, turi galimybę iš tikrųjų pajusti pelkės ,,skonį“, kur kiekviename žingsnyje tavęs tyko pavojus įklimpti ir nugrimzti dugnan, ar gauti adrenalino, šokant per griovį, netgi paragauti pelkėje esančio ežero vandens, pačiuožinėti ant užšalusių ežerų, ar patirti kitą smagų nuotykį, taip pat galite pabendrauti su kitais bendrakeleiviais, pripildyti plaučius deguonimi, geriau susipažinti su šiai pelkei būdingais augalais, pasigėrėti savitu jos gamtos grožiu, ir galų gale, po žygio, pailsėti, atsigerti šiltos arbatos bei paskanauti ,,kareiviškos košės“. 

     Aukštumalos aukštapelkė  - išskirtinė, ji vienintelė tokia Lietuvoje ir visame pasaulyje. Ne veltui ji vadinama ,,pelkėtyros lopšiu“, čia tiek daug įdomių dalykų galima rasti – tai tarsi visa laboratorija po atviru dangumi, kurioje be nuostabaus gamtovaizdžio, be retų joje augančių augalų ir gyvenančių gyvūnų, kurie įtraukti į Raudonąją knygą, stūkso net apie 300 ežerėlių. Jų vanduo gėlas, ir maitinasi jie tik iš lietaus ar sniego. 

    Galime tik pasidžiaugti, kad kiekvienais metais, besidominčių šiuo ekologiniu žygiu į Aukštumalos pelkę, skaičius vis didėja. Tik labai gaila, kad šiemet, dėl susiklosčiusios sudėtingos situacijos šalyje ir besitęsiančios Covid-19 pandemijos, šis pelkių žygis nebus organizuojamas. Tačiau kviečiame Pelkių dienos paminėjimui pasitikrinti savo žinias bei sužaisti žaidimą: ,,Ar gerai pažįsti Aukštumalos pelkę“? 

    Taip pat siūlome kartu su mumis prisiminti ankstesnių žygių puikias akimirkas, pasidžiaugti patirtais įspūdžiais, pasigėrėti unikaliu Aukštumalos pelkės gamtovaizdžiu Google nuotraukų galerijoje bei sukurtuose filmukuose YouTube svetainėje.

Smagių įspūdžių!

Nuotraukas galite pažiūrėti čia.

Žygių video:

2014

2017

2018

2019



Atgal


Sprendimas V studija | TVS