Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2014.11.06
Į Aukštumalės pelkę lydės profesionalūs gidai


   Šių metų spalio mėnesį Nemuno deltos regioniniame parke parengti gamtos gidai, siekiantys supažindinti visuomenę su Aukštumalės aukštapelkės ekosistema, jos raida, gamtinėmis vertybėmis ir reikšme ne tik mus supančiai aplinkai, bet ir žmogaus gyvenime.  Šie gidų kursai- dar viena iš projekto LIFEAUKSTUMALA LIFE12/NAT/LT000965 "Aukštumalos aukštapelkės atkūrimas Nemuno deltos regioniniame parke"dalių.
Aukštumalės aukštapelkė – neabejotinai viena garsiausių Nemuno deltos gamtinių vertybių. Šią pelkę viso pasaulio pelkėtyrininkai vadina pelkėtyros lopšiu, nes 1902 m. vokiečių botanikas K.A. Veberis (C.A. Weber), remdamasis nuodugniais Aukštumalės pelkės tyrimais, publikavo pirmąją pasaulyje mokslinę monografiją apie aukštapelkių augaliją ir ekologiją.
    Kadangi Pamario regionas yra viena iš lankomiausių šalies vietovių, svarbu, kad čia gyvenantys žmonės ir kraštą gausiai lankantys keliautojai pažintų jo gamtinius objektus ir turtingos istorijos vingius. Palei pietinę pelkės pakraštį einanti nacionalinė Pamario dviračių trasa ir Auktumalės pažintinis takas kasmet pritraukia vis daugiau turistų ne tik iš Lietuvos, bet ir svečių šalių. Todėl projekto komanda atrinko 15 vietos žmonių, ne tik besidominčių krašto gamtinėmis vertybėmis, bet ir norinčių vesti ekskursijas į gamtą. Specialius gidų rengimo kursus pravedė UAB “Eura“ kvalifikuoti specialistai. Papildomai Aukštumalės aukštapelkėje paskaitą vedė žinomas šalies gamtininkas dr. Romas Pakalnis. Būsimi gidai išmoko, kaip tinkamai supažindinti lankytojus su Aukštumalės aukštapelkės ir parko gamtinėmis vertybėmis nesukeliant neigiamo poveikio. 

   Visi kursų klausytojai sėkmingai išlaikė baigiamąjį egzaminą, todėl jiems bus įteikti Valstybiniam turizmo departamento prie Ūkio ministerijos patvirtinti gidų pažymėjimai.

     Daugiau informacijos, kaip užsisakyti ekskursiją į Aukštumalės pažintinį taką Jūs galite rasti Nemuno deltos regioninio parko tinklapyje www.nemunodelta.lt
                                                                                 Nuotraukos autorius  A. Būda


Atgal


Sprendimas V studija | TVS