Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2014.11.12
Perinčių kormoranų mažėja - reguliavimo priemonės veiksmingos

Šalyje reguliuojant didžiųjų kormoranų gausą, pavyko pasiekti, kad šiemet penkiose jų kolonijose sumažėjo šių perinčių paukščių. Kaip numato Didžiojo kormorano populiacijos gausos reguliavimo planas, patvirtintas paskutinę praėjusių metų dieną, 2014-aisiais turėtų perėti ne daugiau kaip 3,4 tūkst. didžiųjų kormoranų porų: Juodkrantės kolonijoje – 2500, Elektrėnų – 100, Drūkšių ir Lukšto – po 100, Rusnės – 600.

Aplinkos ministerijos užsakymu biologinės įvairovės asociacija „Gamtos namai“ balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje kolonijose, kur peri daugiau negu 100 kormoranų porų, ėmėsi jų gausos reguliavimo priemonių – pradedant dėčių užšaldymu ir baigiant specialių petardų akustiniu poveikiu. Taikant šias priemones buvo stengiamasi užtikrinti, kad kolonija nebūtų sunaikinta ir nepersikeltų į kitą vietą, taip pat apsaugoti kormoranų kolonijos kaimynystėje perinčius retuosius paukščius – pilkuosius ir didžiuosius baltuosius garnius, jūrinius erelius, karvelius uldukus ir kt.

Pritaikius kormoranų gausos reguliavimo priemones, penkiose kolonijose jauniklius užaugino 2536 poros: Juodkrantės kolonijoje – 1883, Elektrėnų – 163, Drūkšių – 67, Lukšto – 95, Rusnės – 328.

Sėkmingai siekiama numatyto tikslo – gausiausioje, Juodkrantės, kolonijoje sustabdyti jos plitimą į sengirę. Buvo iškeltas uždavinys čia nuo 2012 m. atšaldyti iki 50 proc. perinčių kormoranų dėčių. Jau trejus metus pavyksta tai pasiekti. Kitose kormoranų kolonijose, atšaldant iki 50 proc. dėčių, nuo 2007 m perinčių porų skaičius sumažėjo 42 proc.

Aplinkos ministerijos informacija






Atgal


Sprendimas V studija | TVS