Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2017.12.13
„Jaunasis reindžeris“ 2017

Gruodžio 9 dieną (šeštadienį) Nemuno deltos regioninio parko direkcijoje įvyko šiais metais paskutinis, programos „Jaunasis reindžeris“ užsiėmimas pagal neformalaus vaikų švietimo programą. 

Antri metai vykdoma programa leido mažiesiems gamtos mylėtojams dar artimiau susipažinti su gamta, jos teikiamomis vertybėmis bei išsaugojimo galimybėmis. Pažiūrėjus atgal, smagu prisiminti ką nuveikėme per šiuos metus. 

Pirmojo užsiėmimo metu susipažinome su Nemuno deltos regioninio parko išskirtine Aukštumalos pelke, bei jos augalija ir ten gyvenančiais gyvūnais. Įkvėpti šios gamtos vertybės, vaikai gaminosi Užgavėnių kaukes susijusias su unikaliais pelkės turtais. Jau sekančio užsiėmimo metu kartu su pasigamintomis kaukėmis keliavome į pačią Aukštumalos pelkę, savo akimis pamatyti išskirtinį kraštovaizdį, o po to paskanauti Užgavėnių blynų. 

Pavasarį žygiavome į Žalgirių pažintinį taką, kuriame aplankėme vienintelį parko gamtos paminklą – H.Zudermano šimtametį ąžuolą. Mažieji reindžeriukai taip pat buvo supažindinti su mėgėjiškos žūklės tvarka Nemuno deltoje, jiems teko atlikti kontrolę ir patikrinti regioniniame parke apsilankiusius žvejus mėgėjus. 

Prieš vasaros atostogas surengėme vaikams 2 dienų stovyklą su nakvyne, buvusiame regioninio parko lankytojų centre, Pakalnės kaime. Pirmą vakarą žaidėme žaidimą skirtą susipažinti su Nemuno delta, o sutemus, pasiėmę žibintuvėlius, ėjome į naktinį žygį, pasiklausyti nendrynuose gyvenančių paukščių - baublių. Antrąją dieną pusryčiavome ant laužo paruošta koše, o pavalgę dviračiais iškeliavome apžiūrėti Naikupės apžvalgos bokštelio ir nuo jo atsiveriančių vaizdų į Nemuno priešakinės deltos gamtinį rezervatą. Grįžę ir šiek tiek pailsėję, išėjome žvejoti su pačių pasigamintomis meškerėmis. Visas sugautas žuveles paleidome atgal į vandens telkinį. Dieną užbaigėmė kepdami ant laužo blynus, ir pavalgę atsisveikinome iki rudens. 

Susitikę po vasaros atostogų, pirmojo užsiėmimo metu vaikai buvo supažindinti su tradiciniu Pamario gyventojų laivu – Kurėnu, taip pat su istorinėmis vėtrungėmis, kuriomis buvo žymimi ir puošiami Kuršių marių pakrančių gyvenviečių žvejų laivai. Daugiau sužinoję bei pasiskirstę komandomis vaikai atsakinėjo į su laivais bei vėtrungėmis susijusius klausimus. Užsiėmimo metu taip pat gaminome, lankstėme laivelius, žaidėme „Laivų mūšį“, o išvargę pasistiprinome ant laužo virta koše. 

Kituose užsiėmimuose vaikai sužinojo apie antrarūšių žaliavų panaudojimą, jų rūšiavimą, bei žalą, kurią daro neatsakingas vartojimas. Iš plastikinių butelių kiekvienas pasigaminome po žaidimą, taip panaudodami jau nereikalingas antrarūšes žaliavas. Artėjant „Helovinui“ mokėmės gaminti dekoracijas, kad galėtume pasipuošti šiai vis populiarėjančiai Lietuvoje šventei.

Laukdami Advento mažieji gamtos mylėtojai mokėsi pinti vainikus ir puošti juos natūraliomis dekoracijomis – kankorėžiais, džiovinta apelsino riekele, cinamono lazdelėmis, riešutais. 

Paskutiniame užsiėmime daug sužinojome apie Lietuvoje žiemą sutinkamus paukščius, lesyklėles, bandėme kiekvieną iš jų atpažinti. Nepamiršome ir artėjančių Kalėdų – gaminome žaisliukus, puošėme miško eglutę. Pabaigoje kiekvienas mažasis gamtininkas įgijo III pakopos „Jaunojo reindžerio“ pažymėjimą, bei gavo po diplomą už dalyvavimą gamtos būrelio veiklose. Gražiai užbaigę metus susitarėme susitikti ir tęsti veiklą dar ir kitais metais!

Daugiau nuotraukų galite pamatyti mūsų Facebook paskyroje


Atgal


Sprendimas V studija | TVS