Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2018.02.05
Aukštumalos pelkėje žygiu paminėta Pasaulinė pelkių diena

Pelkių dienos proga, kuri pasaulyje švenčiama vasario 2 dieną, Nemuno deltos regioninio parko direkcija, kaip ir kiekvienais metais, suorganizavo žygį Aukštumalos pelkėje. 


Pelkių žygyje, vasario 3 dieną, sulaukėme 133 dalyvių, kurie nepraleido progos savo akimis pamatyti unikalią Aukštumalos aukštapelkę. Sąlygos žygiui nebuvo pačios geriausios, nes pelkės nebuvo sukaustęs rimtesnis šaltukas, todėl šiemet dalyviai brido po gausiai vandens prisipildžiusią pelkę. Žygeiviai iš anksto buvo įspėti avėti ilgus guminius botus ir pasirūpinti atsarginiais rūbais. Laimei, dauguma dalyvių paklausė organizatorių patarimo, nes buvo ne vienas kištelėjęs koją giliau vandenin.

Po registracijos žygio dalyviai buvo suskirstyti į keturis būrelius, maždaug po 30 žmonių, kuriuos po pelkę vedžiojo Nemuno deltos regioninio parko bei Lietuvos gamtos fondo specialistai. 

Žygio vedliai dalyviams aprodė 2011 metų gaisro nudegintą beržyną, kuriame tuo metu išdegė 265 ha pelkės ploto. Dalyviai žygiuodami pelke išvydo gausybę mažų ežerėlių, kuriais Aukštumalos pelkė yra turtingiausia Lietuvoje, ir net turėjo galimybę viename iš jų paragauti vandens. Mokslininkai suskaičiuoja daugiau nei 300 ežerėlių - antrinės kilmės vandens telkinių, kurie yra Vakarų Lietuvos aukštapelkėms būdingas bruožas. Susipažino ir su kitais išskirtiniais šio unikalaus kraštovaizdžio bruožais.

Žygeiviai per pelkę nuklampojo, priklausomai nuo kiekvienos grupės, nuo 6 iki 8 kilometrų. Sugrįžę iš pelkės dalyviai buvo sušildyti karšta arbata, o Lietuvos šimtmečio proga vaišinami cepelinais bei šiupiniu. Pasistiprinę ir padiskutavę, susitarėme susitikti ir kitais metais.

Daugiau nuotraukų galite pamatyti mūsų Facebook paskyroje.


Atgal


Sprendimas V studija | TVS