Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2020.04.23
Informacija ūkininkams

Lietuvoje startuoja novatoriška į rezultatą orientuota agrarinės aplinkosaugos priemonė, skirta atkurti gamtine įvairove turtingas pievas. Ūkininkai kviečiami būti pirmaisiais, kurie išbandys šią naują priemonę, paremtą geriausia Europos agrarinės aplinkosaugos patirtimi.

Bandomajai priemonei įgyvendinti planuojama atrinkti apie 300 hektarų pievų, pirmenybę teikiant Aukštaitijos, Žemaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose ir jų apylinkėse esantiems ūkiams, turintiems natūralių ir pusiau natūralių pievų, kurios nebuvo ariamos penkerius ar daugiau metų.

Šiuo metu Lietuvoje ir Europos Sąjungoje vyrauja agrarinės aplinkosaugos modelis, kai ūkininkai gauna valstybės išmokas už įsipareigojimą vykdyti aplinkai palankią veiklą, atsižvelgiant ne į gaunamus rezultatus (pavyzdžiui, kiek paukščių padaugėjo), bet į nustatytų reikalavimų įvykdymą (pavyzdžiui, šienauti pradėti po liepos 15 d.). 

Tačiau plataus masto mokslinės studijos ir kitų Europos šalių geroji praktika rodo, jog didesnę abipusę naudą teikia į rezultatą orientuotos agrarinės aplinkosaugos priemonės, kai išmokos skiriamos už tvarkomoje teritorijoje padidėjusią gamtinę įvairovę, tuo tarpu ūkininkui paliekama laisvė pačiam pasirinkti priemones, kaip pasiekti norimą rezultatą.

Šiuo metu mokslininkų ir gamtosaugos specialistų plačiai pripažintos į rezultatą orientuotos agrarinės aplinkosaugos priemonės gimė Prancūzijoje pačių ūkininkų iniciatyva. Ūkininkai pradėjo rengti žydinčių pievų čempionatus ir varžėsi tarpusavyje, kieno pieva žydi gausiausiai. 

Kviečiame ir Lietuvos ūkininkus, kurie norėtų prisidėti prie naujos kartos agrarinės aplinkosaugos ir ateinančius trejus (ar penkerius) metus išbandyti šios priemonės efektyvumą, užpildyti internetinę paraiškos formą, nurodant savo kontaktinius duomenis. Atkreipiame dėmesį, jog bendrasis bandomosios priemonės plotas yra ribotas, todėl kviečiame susidomėjusius ūkininkus registruotis ilgai nelaukus. Registracija atvira iki birželio 1 dienos. 

Dalyvaudami šioje naujo tipo priemonėje ūkininkai gaus sąrašą lengvai atpažįstamų rūšių, galinčių augti konkretaus tipo pievoje, tokių kaip apskritalapis katilėlis, paprastasis čiobrelis, rasakila, kiškio ašarėlės, paprastasis kmynas, raudonoji ar Baltijinė gegūnės. 

Ūkininkaudami savo pasirinktu būdu jie stebės, ar tų rūšių daugėja, ar atsiranda naujų, galbūt kažkurios nyksta. Tai padės įsivertinti, ar jų taikoma ūkininkavimo praktika padeda pievai atsigauti.

Ši bandomoji priemonė inicijuojama įgyvendinant „Life“ programos integruotąjį projektą „Naturalit“, kuris skirtas užtikrinti pilnavertę Natura 2000 tinklo – vertingiausių Europos Sąjungos gamtos teritorijų – apsaugą Lietuvoje. Įgyvendinant priemonę bendradarbiauja Žemės ūkio ministerija, Aplinkos ministerija, Nacionalinė mokėjimo agentūra, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, saugomų teritorijų direkcijos ir kiti projekto partneriai.

VSTT informacija.


Atgal


Sprendimas V studija | TVS