Naujienos

Visus laiškus ir užklausimus siųsti Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai - mlietuva@saugoma.lt


2021.12.28
Poledinė žūklė: kokių taisyklių reikėtų nepamiršti žvejams mėgėjams

Įsivyravus vėsiems orams, daugelis telkinių pasidengia ledu ir žvejoti traukia poledinės žūklės mėgėjai. Aplinkosaugininkai primena, kad privalu laikytis mėgėjų žvejybos taisyklių, pasirūpinti savo saugumu ant ledo ir nepamiršti netrukus įgaliosiančių draudimų.
„Svarbiausias reikalavimas žvejams mėgėjams, kurio tikrai reikėtų nepamiršti – vienos žvejybos metu galima naudoti 4 mėgėjų žvejybos įrankius, iš jų ne daugiau kaip 2 įrankius (Kuršių mariose – 3), kuriais žvejojama masalui naudojant žuvelę ar jos gabalėlį“, – primena Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas.
Taip pat primename, kad pagal mėgėjų žvejybos taisykles nuo sausio 2 iki balandžio 30 d. žvejams mėgėjams draudžiama žvejoti masalui naudojant žuvelę (išskyrus žvejybą Kuršių mariose ir žvejybą žuvies gabalėliu). Kadangi šiais metais sausio 2 d. yra sekmadienis, šis draudimas įsigalios tik sausio 3 d. ir galios iki balandžio 30 d. Lydekas bus draudžiama žvejoti nuo vasario 1 d. iki balandžio 30 d.
Kartu Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai įspėja, kad poledinės žūklės mėgėjai turi būti ypač atidūs ir laikytis saugumo reikalavimų.
Žvejams mėgėjams, kaip nustatyta Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse, žvejojant ant ledo privaloma turėti priemones, kuriomis pasinaudojus būtų galima įlūžus išlipti ant ledo, t. y. du lanksčia jungtimi sujungti smaigai.
Smaigus reikia nešiotis lengvai pasiekiamoje vietoje, kad netikėtai įlūžus būtų galima jais iškart pasinaudoti.
„Dažniausiai žvejai smaigus nešiojasi pasikabinę ant kaklo. Daugelio gamintojų smaigai pritaikyti kabinti ant kaklo tokiame aukštyje, kad įvykus nelaimei būtų galima juos greitai ištraukti iš įdėklo, todėl smaigus būtina laikyti visada lengvai pasiekiamoje vietoje – ne kišenėje ar, dar blogiau, žvejybinėje dėžėje“, – sako Vilniaus GGAI viršininkas.

Saugus elgesys ant ledo:
• Smaigai privalo būti parengti naudoti žengiant ant ledo ir lengvai pasiekiamoje vietoje.
• Pavieniams žmonėms ant ledo lipti saugu, kai jis storesnis nei 7 cm, o kad ledas išlaikytų grupę žmonių, storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm.
• Ledo storį galima išmatuoti išgręžus skylę lede žvejybiniu grąžtu arba prakirtus kirtikliu.
• Tvirtas ledas yra mėlyno arba žalio atspalvio, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas.
• Rekomenduojama ledu eiti mažiausiai 2 žmonėms, bet su grupe žmonių laikytis atstumo. Nes daug žmonių vienoje vietoje didina riziką įlūžti. Ledu eiti tik šviesiuoju paros metu, kad būtų galima pamatyti visas pavojingas zonas.
• Einant ledu žvejams rekomenduojama turėti neskęstančius drabužius (kombinezoną, gelbėjimosi liemenę – būtinai nepripučiamą, nes šaltame vandenyje ji gali neprisipūsti), neskęstančią 20 m ilgio virvę su karabinu (prisegti prie tarnybinės liemenės ar drabužių kilpos) arba ledo kirtiklį. Einant silpnu ledu – prisisegti virvę. Rekomenduojama turėti komplektą sausų drabužių.
• Upių ledas niekada nebūna saugus! Tekančiame vandenyje ledas nebūna vientisas, jis susidaro iš atskirų ledo fragmentų, sušalusio sniego. Todėl ant upės ledo rekomenduojame apskritai nelipti, nes yra didelis pavojus įlūžti.


Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos informacija

Apie galimus žvejybos taisyklių pažeidimus praneškite telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.


Atgal


Sprendimas V studija | TVS