„Natūralaus antibiotiko” reputaciją česnakas pelnė dėl alicino, galingo sieros junginio, kuris suardo bakterijų ląstelių membranas ir slopina svarbiausius fermentus. Moksliniais tyrimais patvirtintas jo veiksmingumas prieš daugelį patogenų, įskaitant antibiotikams atsparias padermes, pavyzdžiui, MRSA. Tyrimai rodo, kad česnakų ekstraktas yra 63 % veiksmingesnis nuo dažniausiai pasitaikančių infekcijų, palyginti su 94 % įprastinių antibiotikų veiksmingumu, tačiau turi mažiau šalutinių poveikių. Ši senovinė priemonė, tūkstančius metų naudojama medicinoje įvairiose civilizacijose, turi netikėtų privalumų, kuriuos patvirtina šiuolaikinis mokslas.
Sena česnako kaip vaisto istorija visose civilizacijose
Nors pastaraisiais dešimtmečiais šiuolaikinė medicina smarkiai pažengė į priekį, česnakas kaip vaistas naudojamas jau tūkstančius metų įvairiose senovės civilizacijose.
Senovės egiptiečiai gydomąsias česnako savybes užfiksavo 1500 m. pr. m. e. datuojamuose papiruso ritiniuose, kuriuose piramides statę darbininkai gaudavo česnako davinį, kad sustiprėtų ir išvengtų ligų.
Senovės Graikijoje Hipokratas česnaką skyrė nuo kvėpavimo takų negalavimų ir infekcijų. Romėnai česnakais šėrė kareivius ir jūreivius, kad sustiprintų imunitetą žygių metu.
Kinų medicinos tekstuose, rašytuose 2000 m. pr. m. e., minimos česnako gydomosios savybės. Indijoje ajurvedos gydytojai įtraukė česnaką į širdies ligų ir artrito gydymo būdus.
Galingų česnakų antimikrobinių junginių supratimas
Senovės išmintis apie česnako gydomąsias savybes patvirtinta šiuolaikiniais moksliniais tyrimais. Antimikrobinės česnakų savybės slypi alicine, sieros junginyje, kuris išsiskiria susmulkinus ar supjausčius česnako skilteles. Šis stiprus organinis sieros junginys yra veiksmingas prieš platų spektrą patogenų, įskaitant bakterijas, virusus, grybelius ir parazitus.
Tyrimai rodo, kad alicinas veikia slopindamas tiolio grupių turinčius bakterijų fermentus ir trikdydamas RNR sintezę. Česnakuose taip pat yra dialilio trisulfido, kuris pasižymi perspektyvumu kovojant su antibiotikams atspariomis bakterijų padermėmis, pavyzdžiui, MRSA, ir gali padėti spręsti didėjančias antimikrobinio atsparumo problemas.
Moksliniai tyrimai, patvirtinantys česnako veiksmingumą prieš patogenus
Daugybė klinikinių ir laboratorinių tyrimų patvirtino česnakų veiksmingumą prieš daugybę patogenų ir patvirtino, kad česnakai tradiciškai naudojami kaip natūrali antimikrobinė priemonė. Tyrimais įrodytas česnako veiksmingumas prieš bakterines infekcijas, įskaitant E. coli, stafilokokus ir salmoneles. Jo junginiai taip pat kovoja su grybeliniais patogenais, pavyzdžiui, Candida albicans.
2018 m. žurnale „Scientific Reports” paskelbtame tyrime mokslininkai nustatė, kad alicinas ardo bakterijų ląstelių membranas ir slopina svarbiausius fermentus. Kitas tyrimas žurnale „Microbiological Research” atskleidė, kad česnako ekstraktas veiksmingai gydo antibiotikams atsparias bakterijų padermes. Šios išvados rodo, kad česnakas gali papildyti įprastinius antibiotikus, ypač vertingas didėjant atsparumui antibiotikams visame pasaulyje.
Česnakų ir įprastinių antibiotikų palyginimas naujausiuose tyrimuose
Naujausi lyginamieji tyrimai atskleidė ir privalumus, ir trūkumus vertinant česnaką su įprastiniais antibiotikais.
Žurnale „Journal of Antimicrobial Chemotherapy” paskelbti tyrimai parodė, kad česnakų junginiai yra veiksmingi prieš daugeliui vaistų atsparias bakterijų padermes, o alicinas buvo ypač veiksmingas prieš MRSA. Tačiau įprastiniai antibiotikai paprastai veikia greičiau ir jų dozavimas yra labiau nuspėjamas.
2019 m. atlikta metaanalizė parodė, kad česnakų ekstraktų veiksmingumas prieš įprastus ligų sukėlėjus siekia 63 %, palyginti su 94 % antibiotikų veiksmingumu, nors česnakai sukelia mažiau šalutinių poveikių. Mokslininkai teigia, kad česnakas gali būti ne pakaitalas, o papildoma gydymo priemonė, ypač vertinga vietovėse, kuriose vaistų prieinamumas ribotas.
Praktiniai būdai, kaip maksimaliai išnaudoti česnako gydomąją naudą kasdieniame gyvenime
Norint išnaudoti visą česnako gydomąjį potencialą, kasdien ruošiant maistą ir vartojant česnaką reikia taikyti tinkamus paruošimo būdus. Susmulkinus arba susmulkinus žalią česnaką ir prieš ruošiant maistą palikus jį 10-15 minučių pailsėti, suaktyvėja alicinas, pagrindinis vaistinis česnako junginys. Kasdien suvalgant po 1-2 skilteles, gaunama ideali nauda be virškinimo diskomforto.
Į maistą įdėjus žalio česnako po virimo, išlieka daugiau aktyviųjų junginių. Tiems, kurie jautriai reaguoja į česnako aštrumą, fermentuoti juodieji česnakai yra švelnesnė alternatyva, išlaikanti gydomąsias savybes. Česnakų papildai, ypač brandintų česnakų ekstraktas, pateikiami standartizuotomis dozėmis tiems, kurie ieško gydomosios naudos be kulinarinės integracijos.