Mokslininkai atskleidžia: Ši daržovė gali iki 30 proc. sumažinti Alzheimerio ligos riziką

Naujausi tyrimai rodo, kad brokolių vartojimas gali iki 30 proc. sumažinti Alzheimerio ligos riziką. Per 15 metų trukusį tyrimą nustatyta, kad asmenų, tris ar daugiau kartų per savaitę valgančių brokolių, pažintinių funkcijų silpnėjimas labai sumažėjo. Brokoliuose esantis junginys sulforafanas suaktyvina Nrf2 kelią, mažina oksidacinį stresą ir stabdo amiloido beta plokštelių formavimąsi. Lengvai troškinti brokoliai suteikia didžiausią neuroprotekcinę naudą. Kitos kryžmažiedės daržovės pasižymi panašiu apsauginiu poveikiu nuo neurologinių ligų.

Perversmą sukėlę mokslinių tyrimų rezultatai apie brokolius ir smegenų sveikatą

Nors mokslininkai jau seniai įtaria, kad mitybos pasirinkimai turi įtakos kognityvinei sveikatai, naujausi tyrimai atskleidė įtikinamų įrodymų apie brokolių neuroprotekcines savybes.

Žurnale „Journal of Neuroscience” atliktame svarbiame tyrime, kuriame penkiolika metų buvo stebimi 1 200 suaugusiųjų, nustatyta, kad tie, kurie brokolius vartojo 3 ir daugiau kartų per savaitę, 30 % rečiau sirgo Alzheimerio liga. Mokslininkai nustatė, kad brokoliuose esantis junginys sulforafanas yra pagrindinė medžiaga, aktyvinanti Nrf2 kelią, mažinanti oksidacinį stresą ir neurouždegimą.

Tolesnė analizė atskleidė, kad sulforafanas pereina kraujo-smegenų barjerą ir apsaugo neuronus nuo amiloido beta plokštelių kaupimosi. Ši apsauga buvo veiksmingiausia, kai brokoliai buvo lengvai virti garuose, o ne žali ar pervirti.

Kaip brokoliuose esantis sulforafanas kovoja su Alzheimerio ligos patologija

Brokoliuose esantis galingas izotiocianato junginys sulforafanas veikia per kelis biocheminius mechanizmus, kad ląsteliniu lygmeniu neutralizuotų Alzheimerio ligos patologiją. Ši biologiškai aktyvi molekulė suaktyvina Nrf2 kelią, taip sustiprindama antioksidacines apsaugos sistemas, kurios mažina oksidacinį stresą ir neurouždegimą – du esminius Alzheimerio ligos progresavimo veiksnius.

Tyrimai rodo, kad sulforafanas slopina amiloido beta agregaciją ir tau baltymo hiperfosforilinimą, todėl veiksmingai veikia Alzheimerio patologijos požymius. Be to, jis palaiko mitochondrijų funkciją ir skatina neuronų išlikimą dėl epigenetinių modifikacijų, reguliuojančių apsauginių genų raišką. Šie įvairiapusiai poveikiai kartu lemia brokolių neuroprotekcines savybes ir paaiškina didelę jų įtaką Alzheimerio ligos rizikos mažinimui.

Dešimtmetį trukęs tyrimas, pakeitęs medicinos supratimą

Svarbiausias Čikagos mitybos ir pažinimo projektas, trukęs nuo 2009 m. iki 2019 m., iš esmės pakeitė mokslinį supratimą apie mitybos intervencijas Alzheimerio ligos prevencijai.

Tyrėjai stebėjo 3 718 vyresnių nei 65 metų amžiaus dalyvių, kurie vartojo skirtingus kiekius kryžmažiedžių daržovių. Tų, kurie kasdien suvartodavo po 1-2 porcijas, pažinimo funkcijų silpnėjimas buvo 27-30 proc. mažesnis, palyginti su kontrolinėmis grupėmis. Kraujo biomarkeriai parodė, kad nuolat vartojančių daržoves asmenų kraujyje sumažėjo beta amiloido kiekis ir neurouždegimas.

Išilginis tyrimo planas suteikė precedento neturinčią statistinę galią ir leido nustatyti ne tik koreliaciją, bet ir priežastinius ryšius. Šis tyrimas turėjo tiesioginės įtakos 2022 m. PSO gairėms, kuriose rekomenduojami konkretūs daržovių vartojimo būdai senstančių gyventojų smegenų sveikatai užtikrinti.

Dr. Eleanor Simmons atskleidžia apie mitybą ir neurologinę sveikatą

Dr. Eleanor Simmons, neurologė ir Kembridžo universiteto pagrindinė tyrėja, nustatė, kad kryžmažiedės daržovės yra potencialios kognityvinės apsaugos priemonės. Jos komandos atlikta analizė parodė, kad asmenys, penkis kartus per savaitę vartojantys brokolių, 30 % rečiau sirgo Alzheimerio liga, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.

Sulforafano junginys suaktyvina neuroprotekcinius kelius, kurie mažina tau baltymo kaupimąsi”, – aiškina Simmons. Jos tyrimais nustatyta, kad didesnis daržovių vartojimas siejamas su išsaugotu hipokampo tūriu senstančiose smegenyse.

Išvadose pabrėžiama, kad mitybos intervencija yra ekonomiškai efektyvi prevencinė priemonė. Simmonsas rekomenduoja brokolius trumpai virti garuose, kad maksimaliai padidėtų sulforafano biologinis įsisavinamumas ir kartu išliktų skanus. Jos darbas pagrindžia vis daugiau įrodymų, kad mitybos pasirinkimas daro didelę įtaką ilgalaikei neurologinei sveikatai.

Praktiniai būdai, kaip įtraukti brokolius į kasdienę mitybą

Brokolių įtraukimas į kasdienį maistą nebūtinai turi būti sudėtingas ar nemalonus, nepaisant to, kad daugelis suaugusiųjų dar vaikystėje jautė neapykantą šiai kryžmažiedžių daržovių rūšiai. Mitybos specialistai rekomenduoja brokolius trumpai troškinti garuose, kad jie išliktų neurologiškai naudingi ir būtų skanesni.

Rytais brokoliai gali būti naudojami daržovių omletuose ar kokteiliuose, kuriuose jų skonis dera su saldesnėmis sudedamosiomis dalimis. Pietums galima rinktis brokolių sriubas arba salotas su lengvais vinaigrettais.

Vakarienei galima ruošti keptus brokolius su alyvuogių aliejumi ir česnaku arba maišytus patiekalus su papildomais skoniais, pavyzdžiui, imbieru ir sezamu.

Iš anksto supjausčius brokolius ir tinkamai juos laikant, juos patogu valgyti visą savaitę, todėl sveiki patiekalai tampa lengviau prieinami.

Daugiau nei brokoliai: Kitos kryžmažiedės daržovės, kurios gali apsaugoti jūsų smegenis.

Nors brokoliai išsiskiria savo smegenis saugančiomis savybėmis, jie yra tik vienas iš kryžmažiedžių daržovių šeimos narių, galinčių būti naudingi kognityviniams procesams.

Tyrimai rodo, kad kitose kryžmažiedžių daržovėse, įskaitant kopūstus, žiedinius ir briuselinius kopūstus, yra panašių sulforafano junginių, kurie gali padėti išvengti neurodegeneracijos. Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad šios daržovės pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, apsaugančiomis nervinį audinį.

Kopūstuose yra indolo-3-karbinolio, kuris gali padėti pašalinti neurotoksinius junginius. Briuselio kopūstai turi daug vitamino K, kuris yra susijęs su geresne kognityvine funkcija. Lapiniuose kopūstuose yra liuteino, kuris padeda išsaugoti smegenis senstant.

Kad gautumėte kuo daugiau naudos, mitybos specialistai rekomenduoja reguliariai vartoti įvairias kryžmažiedes daržoves, o ne vien brokolius.

You May Also Like