Maisto ruošimas orkaitėje dažnai laikomas saugiu ir paprastu būdu, tačiau tam tikri virtuvės reikmenys, patekę į aukštą temperatūrą, gali tapti rimtu pavojumi. Plastikas, vaško popierius, mediniai įrankiai ar net netinkamas stiklas gali išlydyti, sprogti ar išskirti toksiškas medžiagas. Tai gali sukelti ne tik gaisrą, bet ir maisto užteršimą.
Norint užtikrinti saugų gaminimą, svarbu žinoti, kokios medžiagos netinka naudoti orkaitėje, ir kaip atpažinti rizikas, kurios gali atrodyti nekaltos, bet turi rimtų pasekmių.
Vaško popierius – gaisro rizika net per kelias minutes
Nors vaško popierius dažnai naudojamas maisto pakavimui ar sandėliavimui, orkaitėje jis yra itin pavojingas. Plonas vaško sluoksnis pradeda tirpti jau esant žemesnei nei kepimo temperatūrai, todėl gali:
-
Įskverbtis į maistą ir jį užteršti
-
Sukelti stiprų dūmų kvapą
-
Tapti gaisro židiniu orkaitėje
Vietoje vaško popieriaus naudokite pergamentinį kepimo popierių arba silikonines kepimo kilimėles, kurios atlaiko aukštą temperatūrą ir užtikrina saugumą.
Plastikiniai indai – išlydomi pavojai ir toksiškos dujos
Net jei ant plastiko nurodyta, kad jis „karščiui atsparus“, orkaitės temperatūra dažnai viršija šias ribas. Plastikiniai indai ar stalo įrankiai orkaitėje:
-
Deformuojasi ir išskiria pavojingas chemines medžiagas
-
Sukuria lipnią, sunkiai pašalinamą masę
-
Gali užsidegti ar sukelti ilgalaikę orkaitės žalą
Visada naudokite tik indus, aiškiai pažymėtus kaip tinkamus orkaitei, tokius kaip keraminiai, stikliniai (atsparūs karščiui) arba metaliniai.
Mediniai reikmenys – galimas užsidegimas ir skilimas
Mediniai šaukštai, mentelės ar pjaustymo lentos nėra pritaikyti naudoti aukštoje temperatūroje. Įdėti į orkaitę, jie gali:
-
Įtrūkti ar suskilti
-
Pradėti degti ar skleisti dūmus
-
Sugerti drėgmę ir deformuotis
Jeigu ant gaminio aiškiai nenurodyta, kad jis tinka naudoti orkaitėje, laikykite jį atokiau nuo karščio šaltinių.
Stiklo indai – tinka ne visi, ypač ne orkaitėje
Nors kai kurie stikliniai indai atrodo patikimi, didelė jų dalis netinka orkaitei. Ypač pavojinga:
-
Staigi temperatūros kaita (pvz., iš šaldytuvo į orkaitę)
-
Naudojimas šalia kaitrių elementų, pavyzdžiui, grilio
Naudokite tik borosilikatinį arba grūdintą stiklą, kuris aiškiai pažymėtas kaip tinkamas orkaitei. Net tokiais atvejais venkite per aukštos temperatūros ir staigių pokyčių.
Išsinešimo indai – netinkami net trumpam pašildymui
Popieriniai, plastikiniai ar putplasčio maisto išsinešimo indai nėra skirti orkaitei. Jie gali:
-
Sukelti gaisrą, lydytis ar sprogti
-
Išskirti sveikatai pavojingas chemines medžiagas
-
Užteršti Jūsų maistą
Prieš šildydami maistą išsinešimui, visada perkelkite jį į kepimui tinkamą indą. Tai vienas svarbiausių būdų išvengti nemalonių (ir pavojingų) netikėtumų.
Konservuoti maisto produktai – metalas ir karštis nesuderinami
Uždari metaliniai indai orkaitėje – griežtai draudžiami. Juose greitai susidaro spaudimas, o tai:
-
Gali sukelti stiprų sprogimą
-
Lemti indo sprogimą ir maisto užteršimą
-
Sukelti rimtą pavojų virėjui ir aplinkai
Visada išpilstykite konservus į karščiui atsparius indus prieš pašildydami. Tai ne tik saugumo, bet ir skonio klausimas.
Virtuvės kempinės – netikėtas gaisro šaltinis
Kai kurie žmonės bando dezinfekuoti virtuvės kempines orkaitėje – tai itin pavojinga klaida. Kempinės:
-
Greitai užsidega
-
Išskiria pavojingus dūmus
-
Gali sudegti per kelias minutes
Geriau rinktis kitas dezinfekavimo alternatyvas arba tiesiog reguliariai keisti kempines, ypač po darbo su žalia mėsa.
Elektroniniai prietaisai ir baterijos – sprogimo pavojus
Mėsos termometrai su baterijomis ar kiti elektroniniai prietaisai neturi būti paliekami orkaitėje. Aukšta temperatūra:
-
Gali sukelti baterijos sprogimą
-
Sunaikinti prietaisą ir pažeisti orkaitę
-
Sukelti cheminį užteršimą ar net gaisrą
Naudokite laidinius temperatūros jutiklius, skirtus orkaitėms, arba išimkite maistą temperatūrai patikrinti rankiniu būdu.
Laisvi maisto likučiai – tyli grėsmė, sukelianti dūmus ar gaisrą
Orkaitėje palikti neapsaugoti maisto likučiai ar lašai nuo ankstesnių kepimų yra:
-
Gaisro pavojus
-
Riebalų ir dūmų šaltinis
-
Prietaiso veikimo sutrikimo priežastis
Visada naudokite kepimo formas, skardas arba foliją, kad surinktumėte lašus. Reguliariai valykite orkaitę, kad užtikrintumėte saugų naudojimą.
Saugus orkaitės naudojimas prasideda nuo informacijos
Virtuvės saugumas – tai ne tik receptai, bet ir atsakingas požiūris į kiekvieną detalę. Žinodami, kokie daiktai yra griežtai netinkami naudoti orkaitėje, išvengsite pavojingų situacijų ir užtikrinsite, kad maisto gamyba būtų ne tik skani, bet ir saugi.
Norite daugiau praktinių, mokslu pagrįstų patarimų apie sveiką ir saugų maisto ruošimą? Sekite mūsų turinį – kalbame apie tai, kas išties svarbu.