Juodasis šokoladas, kuriame yra 70 % ar daugiau kakavos, pasižymi stebėtinu priešuždegiminiu poveik iu ir gerina kepenų veiklą. Tyrimai rodo, kad jis iki 29 % sumažina uždegimo žymenų kiekį sergant nealkoholine suriebėjusių kepenų liga ir pagerina kepenų fermentų profilį. Didelė flavonoidų koncentracija slopina prouždegiminius citokinus ir kartu aktyvina antioksidacinius kelius. Sveikatos ekspertai rekomenduoja 28-56 g per dieną, kad gautumėte maksimalią naudą be per didelio kalorijų kiekio. Šio skanaus gydymo moksliniai įrodymai atskleidžia netikėtas gamtos gydomąsias savybes.
Stebinantis desertas, apie kurį rašoma sveikatos antraštėse
Nors medicinos ekspertai jau seniai perspėja, kad nereikėtų vartoti pernelyg daug saldumynų, neseniai mokslininkų ir sveikatos specialistų dėmesį patraukė netikėtas desertas. Juodojo šokolado putėsiai, kurių sudėtyje yra 70 % ar daugiau kakavos, keliais klinikiniais tyrimais įrodė nuostabias priešuždegimines savybes.
Žurnale „Journal of Nutritional Science” paskelbti tyrimai atskleidė, kad tris kartus per savaitę šį desertą vartojusiems dalyviams gerokai sumažėjo uždegimo žymenų ir pagerėjo kepenų fermentų profilis. Panašu, kad tai susiję su didele kakavos flavonoidų ir antioksidantų koncentracija.
Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad labai svarbu kontroliuoti porcijų kiekį, ir rekomenduoja vartoti maždaug 57 g porcijas, kad būtų gauta kuo daugiau naudos ir nebūtų suvartojama per daug kalorijų.
Kaip šis saldus skanėstas kovoja su organizmo uždegimu
Tamsaus šokolado putėsiuose esantys specifiniai junginiai veikia keliais būdais ir padeda kovoti su uždegimu visame organizme. Kakavoje esantys flavonoidai aktyvina antioksidacinius fermentus, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina oksidacinį stresą ląstelių lygmeniu.
Šie polifenoliai taip pat slopina prouždegiminius citokinus ir skatina priešuždegiminius mediatorius. Tyrimai rodo, kad kakavos teobromino ir epikatechino junginiai blokuoja NF-kB kelią, kuris yra pagrindinis uždegiminių reakcijų reguliatorius.
Be to, juodajame šokolade esantis magnis padeda reguliuoti imuninės sistemos veiklą ir mažina uždegimo žymenų, tokių kaip C reaktyvusis baltymas, kiekį. Kartu su priešuždegiminėmis omega-3 riebalų rūgštimis, gaunamomis iš tokių ingredientų kaip avokadas, šis desertas sukuria sinerginį poveikį lėtiniams uždegimams.
Pagrindiniai junginiai, palaikantys kepenų funkciją
Juodojo šokolado biologiškai aktyvūs junginiai nuolat pasižymi hepatoprotekcinėmis savybėmis, kurios stiprina kepenų funkciją per daugelį mechanizmų.
Flavanoliai, ypač epikatechinas ir katechinas, aktyvina antioksidacinius kelius, neutralizuojančius hepatocitus pažeidžiančius laisvuosius radikalus. Teobrominas mažina kepenų uždegimą slopindamas prouždegiminius citokinus. Tyrimai rodo, kad juodajame šokolade esantys polifenoliai didina glutationo kiekį, todėl didėja kepenų detoksikacijos gebėjimas.
Be to, šie junginiai gerina jautrumą insulinui ir mažina gliukozės gamybą kepenyse, todėl mažėja riebalų kaupimasis kepenų audinyje. Tyrimai rodo, kad kakavoje esantys metilksantinai skatina tulžies gamybą, padeda virškinti ir šalinti toksinus.
Ekspertai rekomenduoja kasdien suvalgyti 28-57 g juodojo šokolado (70 % ir daugiau kakavos).
Moksliniai tyrimai, kuriais grindžiama netikėta nauda
Naujausi klinikiniai tyrimai, kurių metu tirtas juodojo šokolado poveikis kepenų sveikatai, atskleidė ne tik gerai žinomas antioksidacines savybes, bet ir netikėtus atradimus. Žurnale „Journal of Hepatology” paskelbti tyrimai parodė, kad kakavos sudėtyje esantis teobrominas po aštuonių savaičių vartojimo pacientams, sergantiems nealkoholine suriebėjusių kepenų liga, 29 % sumažino uždegimo žymenų kiekį.
Kalifornijos universitete atliktas dvigubai aklas tyrimas atskleidė, kad dalyviams, kasdien suvartojantiems po 40 g 70 % juodojo šokolado, žymiai pagerėjo kepenų fermentų, ypač ALT ir AST, koncentracija. Be to, mokslininkai pastebėjo padidėjusią tulžies gamybą ir pagerėjusį jautrumą insulinui, o tai rodo, kad šis plačiai paplitęs desertas, vartojamas saikingai, turi gydomąjį potencialą.
Poveikio palyginimas su tradiciniais priešuždegiminiais maisto produktais
Lyginant su žinomais priešuždegiminiais maisto produktais, tokiais kaip ciberžolė, imbieras ir riebi žuvis, tamsusis šokoladas pasižymi panašiu veiksmingumu tam tikruose uždegiminiuose procesuose ir kartu turi unikalių privalumų.
Tyrimai rodo, kad juodajame šokolade esantys flavonoidai mažina C reaktyvaus baltymo kiekį panašiai kaip riebioje žuvyje esančios omega-3 rūgštys, tačiau papildomai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai. Skirtingai nei ciberžolė, kuri pirmiausia veikia per kurkumino poveikį COX-2 fermentams, kakavos polifenoliai slopina NF-κB ir citokinų gamybą.
Žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” atlikti tyrimai rodo, kad juodojo šokolado derinimas su tradiciniais priešuždegiminiais maisto produktais gali sukelti sinergetinį poveikį, kuris gali suteikti didesnę apsaugą nuo lėtinio uždegimo nei bet kuris iš šių variantų atskirai.
Kaip įtraukti šį desertą į subalansuotą mitybą
Idealiam juodojo šokolado vartojimui priešuždegiminiam poveikiui užtikrinti reikia strategiškai integruoti į kasdienę mitybą. Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 28-56 g šokolado, pageidautina, kad jo sudėtyje būtų ne mažiau kaip 70 % kakavos.
Į pusryčius įtraukiant juodąjį šokoladą, jis gali puikiai derėti su avižiniais dribsniais arba jogurtu. Vidudienį jį derinant su riešutais galima gauti papildomų antioksidantų. Vartojant vakare reikėtų nepamiršti jautrumo kofeinui.
Kad šis desertas būtų maksimaliai naudingas, juo reikėtų pakeisti mažiau maistingus saldumynus, o ne didinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Asmenys, turintys specifinių sveikatos sutrikimų, prieš smarkiai koreguodami mitybą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.
Skeptiškai nusiteikusių mitybos specialistų nuomonės
Medicinos bendruomenėje vyrauja skepticizmas dėl tariamo priešuždegiminio šokolado poveikio, daugelis mitybos ekspertų pabrėžia, kad reikia suprasti kontekstą.
„Tyrimai rodo galimą naudą, bet pirmiausia iš tamsaus šokolado su minimaliu cukraus kiekiu ir dideliu kakavos kiekiu”, – pažymi registruota dietologė Dr. Elizabeth Warren. „Vartojant pienišką šokoladą su pridėtiniu cukrumi, tikėtina, kad ši nauda išnyks.”
Hepatologas daktaras Jamesas Chenas priduria: „Tyrimai rodo daug žadančius rezultatus, tačiau svarbu dozė. Daugumoje tyrimų naudojama didesnė koncentracija nei įprastos desertų porcijos.”
Mitybos specialistai sutinka, kad į šokoladą reikėtų žiūrėti kaip į atsitiktinį skanėstą gerai subalansuotoje mityboje, o ne kaip į gydymą nuo uždegimo ar kepenų ligų.
Pacientų sėkmės istorijos ir sveikatos pokyčiai
Nepaisant to, kad medikai ragina elgtis atsargiai, daugybė žmonių praneša apie žymų sveikatos pagerėjimą į savo mitybos režimą įtraukus tam tikrus šokolado produktus.
52 metų Sarah Johnson teigia, kad tris mėnesius kasdien vartojusi juodojo šokolado, jos kepenų fermentų kiekis normalizavosi. 47 metų Maiklas Čenas (Michael Chen) teigia, kad po 70 % kakavos šokolado vartojimo jo uždegimo žymenys sumažėjo 30 %.
Nors šie liudijimai yra įtikinami, jiems trūksta mokslinio patvirtinimo kontroliuojamais tyrimais. Vis dėlto gydytojai pastebi, kad pacientai, kurie vartoja aukštos kokybės, mažai cukraus turinčius juodojo šokolado gaminius, pastebi tam tikrą dėsningumą. Dauguma sėkmingų atvejų yra susiję su asmenimis, kurie, keisdami gyvenimo būdą, perdirbtus desertus pakeitė vidutinėmis antioksidantų turtingo šokolado porcijomis.
Galimi apribojimai ir kas turėtų būti atsargūs
Yra keletas svarbių apribojimų, susijusių su tariama šokolado nauda sveikatai, ypač tam tikroms gyventojų grupėms. Asmenys, sergantys diabetu, turėtų kontroliuoti šokolado vartojimą dėl cukraus kiekio, net ir tamsiųjų šokolado rūšių. Migrena sergančius asmenis gali paskatinti šokolado sudėtyje esantys tiramino ir feniletilamino junginiai.
Pacientai, vartojantys tam tikrus vaistus, įskaitant MAO inhibitorius ir kai kuriuos antibiotikus, prieš reguliariai vartodami šokoladą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais. Asmenys, sergantys inkstų akmenlige, turėtų būti atsargūs dėl šokolade esančių oksalatų.
Pirmiausia naudingas juodasis šokoladas, kuriame yra ne mažiau kaip 70 % kakavos. Pieniniame ir baltajame šokolade yra gerokai daugiau cukraus ir riebalų, o naudingųjų junginių – mažiau.